Usadili lažna sjećanja pa ih uklonili: Ova metoda bi se mogla koristiti na sudu za razotkrivanje laži

Nova studija sugerira metode kojima bi se u budućnosti moglo spriječiti ukorjenjivanje lažnih sjećanja u ljudskom umu. Tim bi se saznanjima, između ostalog, mogli koristiti i na sudovima.

Naša su sjećanja iznenađujuće nepouzdana – toliko da se mozak može prisjetiti detalja, pa čak i cijelih sjećanja koja se zapravo nikada nisu dogodila. Duboko istražujući ovu misteriju, nova studija, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, ispituje lažna sjećanja i kako se mogu preokrenuti.

Usađivanje lažnih uspomena

Lažna sjećanja, kaže studija, mogu ići toliko daleko da narušavaju naše društvo. Ona su sposobna poremeti rad sudova i skrojiti sudbinu onih kojima se sudi.

“Zanimljivo je, ali i zastrašujuće da svoj cjelokupni identitet i ono što mislimo o svojoj prošlosti zasnivamo na nečemu tako krhkom i nesigurnom”, rekla je autorica studije Aileen Oeberst, psihologinja sa Sveučilišta Hagen u razgovoru za Inverse.

U svom novom istraživanju Oeberst i njen tim istraživača uspjeli su uspješno usaditi lažna sjećanja u ispitanike i potom ih uspješno preokrenuti.

Uz pomoć roditelja, istraživači su ugradili lažna sjećanja u 52 ispitanika, prosječno stara 23 godine. Roditelji su identificirali događaje u životu svog djeteta koji se jesu i nisu dogodili te izmislili dva događaja koja su bila vjerojatna, ali se ipak nikad nisu zbila.

U nekoliko sesija psiholozi ispitivali sudionike ispitivanja o tim događajima i od njih tražili da se prisjete detalja. Do treće sesije većina sudionika povjerovala je da su se lažni događaji stvarno dogodili. Više od 50 posto tih sudionika također je razvilo lažna sjećanja na te događaje.

Obrnuti proces

Iako su druge studije istraživale načine na koje se lažna sjećanja mogu usaditi u mozak, tim psihologinje Oeberst prvi je pokušao preokrenuti ta sjećanja.

Istraživači su otkrili da su dvije metode bile uspješne u preokretanju ugrađenih uspomena kod ispitanika. Ne otkrivajući ispitanicima što se dogodilo, tim je od njih zatražio da se prisjete izvora sjećanja. Objasnili su im i kako pritisak da zapamte detalje sjećanja može izazvati takva lažna sjećanja.

Napokon, tim je otkrio da je relativno lako poništiti snažna, ali lažna sjećanja. Istraživači sugeriraju da je edukacija o načinu rada našeg uma pouzdan način jačanja naše veze sa stvarnim sjećanjima i pamćenjem događaja.

Kažu da bi se metodama, kakve su oni koristili u svojim istraživanjima, moglo učiniti puno toga. Razotkrivanje lažnih optužbi i izjava svjedoka na sudu samo je jedna od takvih mogućnosti.

 

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.