U Goričanu obilježena 30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

U subotu, dana 15.01.2022. godine u Goričanu je svečano obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske,  Spomendan „Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja“.

Sveta misa za Domovinu i hrvatske branitelje povodom obljetnice održana je u župnoj crkvi Sv. Leonarda u Goričanu,  a polaganje vijenca i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje održano je u parku na Trgu Sv. Leonarda, u znak zahvale svim hrvatskim braniteljima, koji su  podnijeli žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Uz prisustvo velikog broja mještana, predstavnika udruga i vlč. Josipa Drvoderića, minutom šutnje odana je počast i zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kao i svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote na oltar domovine.

Načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković istaknuo je važnost tog povijesnog dana, 15. siječnja 1992. godine, dan koji je zlatnim slovima uklesan u povijest hrvatskoga naroda. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula svoje državnopravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je međunarodno priznanje svoje neovisnosti očuvavši u tijeku cijele svoje povijesti, usprkos svim nedaćama, svoju nacionalnu samobitnost upravo pod vodstvom našeg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Kao neovisna i suverena država priznati smo u svijetu te smo postali ravnopravni ujedinjeni u demokratskim načelima i vrijednostima. Ovaj korak bio je od neizmjerne važnosti za sam gospodarski, društveni i međunarodni razvoj Republike Hrvatske i njenom približavanju zajednici Europske unije jer je napokon Hrvatska postala ravnopravna država na političkoj globalnoj sceni.
“Nikako ne smijemo zaboraviti okolnosti u kojima se Hrvatska nalazila u tome tako važnom trenutku – neposredno tijekom rata kada su naši branitelji, naši očevi i djedovi, branili hrvatske granice i ljudske živote te se borili za očuvanje naše domovine.
Zahvalio bih se ovim putem posebno njima, braniteljima Domovinskog rata, koji su svoj doprinos dali na zaista nemjerljiv i izuzetan način.
U tim teškim danima, kada je Hrvatska bila obavijena razaranjima, mučnim stradanjima i borbom za život – ovakva odluka unijela je u našu borbu za obranu domovine još više svijetla, pozitivizma i ohrabrenja. Dodatnu snagu za borbu”.

Bio je to velik uspjeh naše diplomacije, kao i naših obrambenih snaga, domovinske i iseljene Hrvatske, ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja. Hrvatska je danas sigurna zemlja, članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a uskoro dio shengenskog prostora i europodručja. Realizirali smo sve naše strateške ciljeve i hrabro koračamo prema naprijed, istaknuo je načelnik Emanuel Sinković.Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.