Što je pasivna agresija, kako je prepoznati te se nositi s njom?

Pasivna agresija je specifičan način ponašanja kod kojeg osoba izražava nezadovoljstvo na određeni način kako bi naštetila drugoj osobi ili osobama s kojima komunicira.

Ovakvo ponašanje može biti svjesno ili nesvjesno, a bitno utječe na odnose s drugim ljudima, stvara poteškoće na poslu, utječe na ljubavnu vezu te na svakodnevno promatranje svijeta.

Kako prepoznati pasivnu agresiju?

Pasivna agresija se prepoznaje po čestim negativnim osjećajima kao što su ljutnja, iritiranost, gnjev koji se pokazuju indirektno kako bi povrijedili ili zbunili sugovornika. Ove osobe zapravo pokazuju indirektnu agresiju. Neki od najčešćih primjera ove vrste ponašanja na poslu je izbjegavanje zadataka i bilo kakve odgovornosti, nepoštivanje zadanih rokova, ne obavljanje poslova do kraja, kašnjenje, ignoriranje nadređenog i tvrdoglavost.

Ljudi koji su pasivno-agresivni izbjegavaju otvoren i iskren razgovor o problemu, već umjesto toga negoduju na razne načine, a mogu i biti sarkastični i kritizirati druge. Jednako tako na pitanje jesu li dobro, mogu ljutito odgovoriti kako je sve u redu i potom samo otići. Ove osobe se zatvaraju, umjesto da otvoreno razgovaraju o problemu.

Zašto dolazi do pasivne agresije?

Osoba koja je pasivno-agresivna će biti frustrirana, ali neće pokazivati svoje osjećaje na klasičan način. Možda se tako ponaša jer je ponašanje preuzela u djetinjstvu od obitelji ili jer se nikada nije naučila suočavati s konfliktima i pokazivati emocije, dok možda takvo ponašanje koristi da dobije što želi, bez razgovora.

Neki znanstvenici vjeruju kako pasivna agresija može biti povezana i s nekim stanjima kao što su:

  • depresija
  • ADHD
  • anksioznost
  • korištenje nedozvoljenih supstanci
  • poremećaji ličnosti

Je li pasivna agresija opasna?

Ovo ponašanje loše utječe na sugovornika koji je najčešće dio obitelji ili partner, a samim time se narušava i odnos. Sugovornik postaje frustriran i bespomoćan, a s vremenom će doći do konflikta. Stalno ponavljanje ovog ponašanja može dovesti i do prekida veze, gubljenja prijatelja ili otkaza na radnom mjestu.

Kako se nositi s pasivnom agresijom?

Najbolje rješenje problema za sugovornika je ukazati osobi na njezino ponašanje. Važno je to napraviti što mirnije, bez započinjanja svađe. Pomoći može i asertivna komunikacija, odnosno izražavanje želje za rješavanjem problema tako da obje strane ne budu povrijeđene. Jednako tako, potrebno im je napomenuti što točno rade pogrešno i zašto to nije dobro.

Najvažnije je na pasivnu agresiju ne odgovarati pasivnom agresijom, već umjesto toga pokazati neku vrstu razumijevanja, a potom na miran način pokazati što je krivo napravljeno. S druge strane, kada pasivno-agresivne osobe zamijene ovo ponašanje onim prihvatljivijim, poželjno ih je pohvaliti.

U nekim slučajevima osoba neće biti ni svjesna kako je pasivno-agresivna, dok joj nekada razgovor sa stručnjakom može pomoći.

Osobe koje su pasivno-agresivne trebaju prepoznati znakove ovog ponašanja, a potom i pronaći pomoć. Potrebno je obratiti pažnju na reakcije i naučiti kako izraziti emocije. Pomoći mogu i tehnike disanja kako se razgovor ne bi pretvorio u svađu.

Dakle, pasivna agresija je vrsta ponašanja kojom se želi izbjeći konflikt i razgovor o problemu, a umjesto toga osoba koristi niz drugih načina kako bi pokazala da je nezadovoljna. S vremenom pasivna agresija može utjecati i na život i na odnose, a kada se osvijesti, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.