Sedam savjeta primjenom kojih kosa brže raste

Kosa služi kao zaštita od UV zraka, ali i kao zaštita od toplog ili hladnog vremena. Nekima kosa raste brže, a nekima sporije. Prosječno u godinu dana kosa naraste oko 15 centimetara. S godinama se kosa prorjeđuje, opada te sve sporije raste.

Kako raste kosa?

Vlas kose raste ispod kože, u korijenu folikule dlake. Krv iz tjemena putuje u folikule te osiguravaju kisik i hranjive tvari korijenu kosu, a to onda pomaže kosi da raste. Broj folikula se kroz godine ne mijenja, a još od rođenja je određeno koliko ćemo folikula imati te kakva će nam biti gustoća kose. Kosa brže raste muškarcima nego ženama, a najbrže raste između 15. i 30. godine života.

Što utječe na rast kose?

Na rast kose utječe puno toga, od godina starosti osobe do raznih bolesti. Prije svega brzina rasta kose ovisi o genima. Također, na rast kose mogu veliki utjecaj imati i hormoni, ali i stres. Poznato je kako kod povišenog stresa, kosa češće ispada. Rast kose može se ubrzati promjenom životnih navika, ali i nekim proizvodima.

1. Pazite na prehranu

Baš kao i što su vitamini i minerali u prehrani važni za organizam, tako su važni i za kosu. Neke namirnice posebno utječu na rast kose. To su: omega 3 i omega 6 masne kiseline, cink koji je osim za kosu, odličan i za rast nokti, vitamin C koji učvršćuje kosu te vitamin B-5 koji jača kosu. Pazite da unosite dovoljno proteina i izbjegavajte dijete koje se mogu odraziti na rast kose.

2. Eterična ulja

Hladno prešano eterično ulje ricinusa te čičkovo ulje potiču rast kose, ali i nokti i obrva. Osim njih, blagodati za kosu imaju i ulje jojobe, ružmarina i peperminta. Ova ulja se mogu pomiješati s kokosovim ili maslinovim uljem.

3. Masaža tjemena

Masažom se ne može poboljšati rast kose, ali zato ova radnja ima neke druge prednosti. Masaža tjemena uklanja stres i opušta tijelo, a poboljšava i cirkulaciju. Samo četiri minute dnevno masaže tjemena pomaže u širenju krvnih žila ispod kože, a to onda utječe i na kvalitetu kose koja se slabije lomi i oštećuje. Masirajte tjeme kružnim pokretima i obratite pozornost da ni jedan dio glave ne bude izostavljen.

4. Izbjegavajte uređaje za stiliziranje kose

Dobro je poznato kako vrući zrak sušila za kosu ili vrućina drugih uređaja loše utječe na kosu. Lomi je i oštećuje. Kada god imate priliku, kosu sušite na prirodan način ili pokušajte što rjeđe upotrebljavati ove uređaje. Također, nikada ne koristite uređaje za stiliziranje kose na mokru kosu jer ćete time samo dodatno oštetiti kosu. Kada koristite ove uređaje, uvijek prije nanesite sredstvo za zaštitu kosu od visokih temperatura.

5. Perite kosu rjeđe

Kosu ne biste trebali prati svaki dan jer će tako biti suha i krhka. Svaki puta kada perete kosu šamponom, uklanjate zaštitna ulja koja kosu održavaju zdravom. Najbolje bi bilo kosu prati blagim šamponom svaki treći dan.

6. Ne češljajte mokru kosu

Ako ste ikada češljali četkom tek opranu kosu, jasno vam je o čemu se radi. Ovime ćete uništiti kosu, dobiti raspucane vrhove, a i na vašoj četki će se pronaći puno dlaka.

7. Pažljivo s proizvodima za kosu

Mnogi proizvodi garantiraju brži rast kose, ali prije svega provjerite koje sve kemikalije ti proizvodi sadrže i koliko su oni štetni za vašu kosu.

Svi dobro znaju kako ubrzati rast kose nije jednostavno i lagano. Iako se rast kose ne događa preko noći, svojim postupcima, prehranom i proizvodima koje koristite možete bitno utjecati na kvalitetu, jačinu i rast kose.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.