Pet vrsti čajeva koje su nabolje za spavanje i smirenje

U potrazi za prirodnim načinima za smirivanje dobro je posegnuti za raznim bogatstvima iz prirode.

Stres je mnogima danas postao dio svakodnevice, a on može utjecati i na loše spavanje koje tada potiče dodatno stvaranje stresa i tjeskobe.

Najbolji čajevi za spavanje i smirenje

U današnjem, brzom životu, često zaboravljamo misliti na sebe, odmarati i opuštati se. Čajevi za smirenje i spavanje su zato jako dobra opcija. U nastavku donosimo nekoliko čajeva koji mogu biti dobar prirodan način za smirivanje tjeskobe.

1. Čaj od konoplje

Industrijska konoplja postigla je sve veći značaj na tržištu prirodnih proizvoda za smirivanje, a danas se može naći mnogo različitih čajeva za spavanje od konoplje. Konoplja sadrži visoku razinu antioksidansa i aminokiselina koji su potrebni za čišćenje tijelo od toksina koje nakupljamo kroz dan. Uz to sadrži vitamine C, E i B kompleksa kao i brojne minerale. Čaj od konoplje može sadržavati CBD koji pomaže u smirivanju organizma, jačanju imuniteta i smanjivanju boli.

Sušena biljka konoplje može biti odličan čaj za spavanje i smirenje jer poboljšava san i olakšava uspavljivanje, smanjuje kroničnu bol, poboljšava zdravlje srca te pomaže kod smanjivanja stresa i anksioznosti.

Pripremati čaj od konoplje možete i u kombinaciji s drugim poput kamilice ili breze što još dodatno pojačava njegov učinak smirivanja.

2. Čaj od kamilice

Kamilica je dobro poznata po svojim umirujućim svojstvima i nekako kao da tu biljku povezujemo s opuštanjem. Njen nježan miris već je dovoljan za opuštanje, ali glavni razlog zašto je ovo dobar čaj za spavanje i smirenje su sastojci.

Čaj od kamilice sadrži flavonoide i ostale antioksidanse koji pomažu u borbi protiv nesanice i slabog imuniteta. Osim toga, ovaj čaj može pomoći u smanjivanju upala i bolova te kod uznemirenog želuca. Sve to može činiti problem prilikom uspavljivanja, pa kada ti problemi nestanu, omogućava se lakši i kvalitetniji san. Ovaj čaj za spavanje i smirenje, pokazalo se, smanjuje simptome anksioznosti i opušta tijelo.

3. Čaj od mente

Jedan od poznatijih čajeva za smirivanje je svakako čaj od mente koji može pomoći kod raznih probavnih problema. Čaj od mente ili čaj od nane kao glavni sastojak ima mentol koji je poznat za smirivanje upala na koži, ali i u unutarnjoj sluznici te probavnom traktu. Ovaj čaj se zato često koristi za smirivanje bolova u želucu ili crijevima koji mogu predstavljati velik problem kroz dan ili prije spavanja. Pomaže kod glavobolja, jača imunitet te smanjuje simptome alergije, točnije, može smanjiti brojne negativne osjećaje koji mogu izazvati tjeskobu i stres.

4. Čaj od lavande

Kao i kamilica, miris lavande odmah nas podsjeća na smirivanje, opuštanje i lagodan život. Ljubičasta lavanda poseban je cvijet aromatičnog mirisa i okusa koji se koristi kao čaj za smirivanje i spavanje. Poznato je kako ovaj čaj može smanjiti probleme s migrenama i glavoboljama te probavne poteškoće, a uz to se pokazalo da može smanjiti stres i anksioznost.

Povoljno djeluje na poboljšavanje raspoloženja i potiče opuštanje cijelog organizma jer dobro djeluje na živčani sustav tako da potiče opuštanje.

5. Čaj od valerijanskog korijena

Valerianov čaj ili čaj od valerijanskog korijena odličan je saveznik za lakši san. Riječ je o biljci kod koje se koriste korijen za izradu eteričnog ulja te čaja za spavanje i smirenje. Valerijanu nazivaju prirodnim antidepresivom, homeopatikom te je odlična za smirivanje tjeskobe, stresa i nervoze. Nerijetko se koristi kao pomoć pri lakšem uspavljivanju i za bolji i kvalitetniji san. Istraživanja su pokazala da čak može pomoći u smanjivanju anksioznosti prije operativnih postupaka.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.