Pet nuspojava koje donosi prekomjerno unošenje vitamina D

Od svih dodataka prehrani, najviše se kontroverzi vrti oko vitamina D. Puno se više priča o tome koliko ga se treba konzumirati, što ako ga se ne uzima dovoljno, ali rijetko se govori o tome što se događa kad se uzima previše vitamina D.

Prema referentnom unosu hrane (DRI), koji su ustanovili američki Institut za medicinu i Odbor za hranu i prehranu, preporučena dnevna doza (RDA) za vitamin D na je 15 mikrograma dnevno za odrasle mlađe od 70 godina i 20 mikrograma za odrasle starije od 70 godina.

Iako je postizanje toksičnih razina vitamina D u vašem sustavu prilično rijetko, DRI postavlja tolerantnu gornju razinu unosa (UL) od 100 mikrograma dnevno za ljude starije od 19 godina.

Za bolje razumijevanje, većina dodataka vitamina D na tržištu kreće se između 1.000 međunarodnih jedinica (IU) do 10.000 IU, što je jednako između 25 mikrograma i 250 mikrograma po dodatku.

Ovo su glavne nuspojave konzumiranja previše vitamina D:

1. Možete razviti hiperkalcemiju

Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji pomaže apsorpciji kalcija u vašem tijelu. Stoga mnogi ljudi kažu da je vitamin D važno konzumirati kad ste stariji s obzirom da je kalcij mineral koji jača vaše kosti. Međutim, ako pretjerano konzumirate kalcij (DRI kaže da između 2000 i 2500 miligrama UL dnevno, ovisno o vašoj dobi), vaše tijelo može biti u opasnosti od razvoja hiperkalcemije.

2. Možda ćete osjećati mučninu

Mučnina i povraćanje simptomi su koji se javljaju uz uzimanje previše vitamina D i hiperkalcemiju.

3. Možda ćete se osjećati umorno

Uzimanje previše vitamina D može rezultirati osjećajem umora, koji je također povezan s hiperkalcemijom.

4. Možda ćete se osjećati razdražljivo

Razdražljivost je također čest simptom hiperkalcemije i uzimanja previše vitamina D. Ako je to nešto što redovito osjećate dok uzimate dodatak vitamina D, možda je vrijeme da počnete procjenjivati ​​svoju potrošnju vitamina D i osigurati da ne pretjerujete, piše Eat This.

5. Postoji mogućnost razvoja bubrežnih kamenaca

Na kraju, jedna od najvećih nuspojava hiperkalcemije je razvoj bubrežnih kamenaca. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu The New England Journal of Medicine otkrilo je da se, kad se u tijelo unese više kalcija (oko 2.100 miligrama dnevno) s umjerenim količinama vitamina D, rizik od razvoja bubrežnih kamenaca značajno povećava.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.