Osam namirnica koje su nezdrave za djecu

Djeca su često vrlo zahtjevna pa tako jedan dan vole jednu namirnicu, a drugi dan je preziru. Nahraniti dijete dakle može biti izazov svaki dan pa nije i čudno da im u muci ponekad date i neku nezdravu namirnicu.

Mnoge od tih namirnica nisu ustvari dobre za vaše dijete i to u velikoj mjeri, posebno ako se radi o smrznutom ili prethodno pripremljenom jelu koje sadrži puno šećera i soli te masnoća. To ne znači da te namirnice dijete mora izbjegavati kao bolest, i vi niste loš roditelj ako djetetu povremeni date takvu namirnicu no dobra je ideja da pripazite malo više. Ovo su namirnice koje su jako nezdrave i možda biste ih trebali izbjegavati.

1. Gumeni bomboni

Vjerojatno ih volite i vi i vaša djeca, a super su opcija kada nemate što drugo za ponuditi.

Iako se radi često o voćnim gumenim bombonima, jako se malo voća u njima nalazi, ali zato imaju jako puno šećera. Napravljeni od umjetnih sladila, ne sadrže čak pravo voće već pire od voća.

Prema pisanju istraživanja, previše ovakvih namirnica u djetinjstvu može voditi do pretilosti u odrasloj dobi.

2. Voćni sokovi

Gotovo su uvijek namijenjena djeci, a čine se zdravima jer na njima piše da su od voća, ali su ustvari prepuni šećera.

Američka akademija za pedijatriju savjetuje da se djeci do prve godine ne daju takvi sokovi jer ne sadrže ništa nutrijenata koja bi pružili dobrobiti djeci tih uzrasta.

Ovakve sokove zamijenite vodom ili mlijekom.

3. Zaslađene pahuljice

Mnoge su pahuljice uvijek reklamirane kao namirnica za djecu, a znaju biti prepune šećera te zbog toga može dovesti do povećanog unosa šećera kod djeteta i smanjiti unos nutrijenata i vitamina koji bi se trebali unositi svakodnevno.

4. Hrenovke

Hrenovke i ostalo procesuirano meso nisu idealna opcija za djecu. Studija od prije 10 godina objavljena u magazinu World Cancer Research Fund navodi kako hrenovke, špek, salame i slični proizvodi se ne bi trebali često nalaziti na tanjuru vaše djece jer sadrže dosta soli, masnoća, masti i šećera.

Neka istraživanja kažu kako može naštetiti zdravlju crijeva i srca, ali i povećati rizik od nastanka raka.

5. Jogurt s okusom

Jogurt je namirnica koju često i dijete trebate konzumirati, jer osim što je lako probavljiv, i sam pomaže u dobroj probavi ali u ovo nisu uključeni jogurti koji imaju dodane okuse jer su često puni šećera i aditiva te umjetnih bojila.

6. Kokice

Kokice iz mikrovalne nisu tako zdrava namirnica jer mogu sadržavati i šećer i sol, a ova verzija kokica čak niti ne sadrži vlakna.

Vrećica u kojoj se te kokice nalaze može sadržavati opasne kemikalije koje, kada se zagrijavaju, mogu potencijalno biti opasne za zdravlje djeteta.

7. Prženi krumpirići

U 2018., jedna je studija pronašla da više od 27 posto djece ne pojede jednu porciju povrća svakog dana.

Ista je studija otkrila kako prženi krumpirići su povrće koje djeca najčešće jedu, a jasno je da su puni soli i ne smatraju se zdravim zalogajima.

8. Lizalice

Radi se o tvrdom bombonu koji se često smatra opasnim jer se dijete može lako udaviti pa je jasno da se radi o nečemu što im se ne bi trebalo nuditi. Osim toga, pune su šećera što može značiti i bolesti zuba u budućnosti.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.