Osam lijekova koji se nikako ne bi trebali uzimati uz kavu

Često kad smo u stisci s vremenom uzimamo lijekove uz kavu. Jedna nova studija mogla bi zabrinuti ljubitelje kave koji uzimaju bilo kakve lijekove.

Naime, nova studija koju je provela međunarodna grupa istraživača koju je vodio talijanski istraživač Luigi Barrea otkrila je da bi se konzumacija kave uz lijekove trebala izbjegavati.

Studija je pokazala da kava znatno utječe na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje brojnih lijekova.

Internistica Purvi Parekh za portal Eat This rekla je da se mogu pojaviti i druge komplikacije nakon uzimanja lijekova s kavom.

“Kava može pojačati učinak ili utjecati na apsorpciju lijekova”, kaže Parekh. Ističe da konzumacija kave uz lijekove može omesti vaš cilj da ostvarite puni efekt lijeka koji uzimate.

1. Lijekovi za štitnjaču

Lijekova za štitnjaču moraju se uzimati na prazan želudac i nakon njih se ne smije uzimati ništa barem idućih pola sata. To je kako bi tijelo moglo apsorbirati taj lijek.

2. Lijekovi za osteoporozu

Ako konzumirate kave s lijekovima za osteoporozu, Parekh kaže da smanjujete punu učinkovitost lijeka.

3. Lijekovi za refluks kiseline

“Lijekovi za refluks kiseline najbolje djeluju kada se uzimaju odmah ujutro, na prazan želudac”, rekla je Parekh.

Također je bitno imati na umu da s obzirom na to da kava sadrži kiselinu, može pogoršati stanje zbog kojeg uzimate lijek.

4. Lijekovi za oticanje nogu

“Kofein općenito isključuje hormon koji je zadužen za zadržavanje vode, kava je diuretik”, ističe Parekh. To znači da kofein u kavi može povećati diuretički učinak lijekova, poput onih koji se koriste za otečene noge.

5. Lijekovi za srčane bolesti

S obzirom na diuretički učinak kave, pacijenti koji koriste lijekove za srčane bolesti trebaju razmišljati o konzumaciji kave bez kofeina.

6. Lijekovi za visoki tlak

Kad se kombiniraju s kavom, lijekovi za visoki krvni tlak mogu uzrokovati jači diuretički efekt.

7. Lijekovi za poremećaj pažnje

Ako uzimate lijekove za poremećaj pažnje, Parekh kaže da kofein u kavi može smanjiti učinak lijeka.

8. Lijekovi za prehladu

Neki lijekovi za prehladu su stimulanski, kaže Parekh. Ako se nadate da ćete odspavati kasnije u danu, imajte na umu da konzumacija kave uz lijekove za prehladu smanjuje mogućnost da ćete uspjeti zaspati.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.