Nalaze se u svakodnevnim proizvodima: Četiri toksične kemikalije koje štete zdravlju

Mnoge studije otkrile su potencijalno štetne kemikalije u svakodnevnim proizvodima, od kozmetike pa sve do omota hrane. Iako mnoge od tih kemikalija ne predstavljaju preveliku opasnost u malim dozama, svakodnevno i često izlaganje s vremenom može dovesti do zdravstvenih problema.

Ovo su četiri uobičajene kemikalije koje su dugoročno povezane sa štetnim učincima na zdravlje.

Ftalati

Ftalati su jako česti umjetni spojevi koji se nalaze u stotinama, ako ne i tisućama proizvoda široke potrošnje, uključujući šampone, šminku, parfeme i neka pakiranja hrane.

Prema FDA (Američkoj upravi za hranu i lijekove), dietilftalat je najčešći ftalat koji se koristi u kozmetici. Također možete pronaći i dimetil ftalat i dibutil ftalat među sastojcima na proizvodima, a to su dva manje korištena derivata koja su pronađena u lakovima za nokte.

Izloženost ftalatima povezana je s brojnim stanjima poput bolesti srca, dijabetesa i pretilosti. Poznato je i da kemikalije ometaju funkciju hormona, što može poremetiti reproduktivni i imunološki sustav, kao i prenatalni razvoj mozga.

Hrana je najčešći izvor izloženosti ftalatima, iako kemikalija nije namjerni dodatak. Cijevi, rukavice i spremnici od vinilne plastike koji se koriste u preradi hrane mogu izbaciti ftalate u ono što jedete – što je još jedan razlog da izbjegavate prerađenu hranu.

BPA

Bisfenol A ili skraćeno BPA još je jedan uobičajeni plastifikator sličan ftalatima. I jedan i drugi čine plastiku savitljivijom i izdržljivijom. Bilo je kontroverzi oko uporabe BPA od ranih 1990-ih, posebno u pogledu korištenja BPA u proizvodnji spremnika za hranu. Kao i ftalati, BPA se može prenijeti iz plastičnih posuda u hranu ili piće, posebno pri zagrijavanju u mikrovalnoj pećnici ili perilici posuđa.

BPA je povezan s pretilošću, višestrukim pobačajima, sindromom policističnih jajnika, hiperplazijom endometrija (nepravilan rast maternične sluznice) i povećanim rizikom od raka dojke. Izloženost BPA-u u maternici ili u ranom djetinjstvu također može utjecati na razvoj prostate i mozga.

Broj na dnu plastičnog proizvoda – obično okružen znakom za recikliranje – može vam reći postoji li vjerojatnost da proizvod sadrži BPA ili ftalate. Stavke s brojevima 3, 6 i 7 najvjerojatnije sadrže ove plastifikatore.

PFAS

PFAS, ili per i polifluoroalkilne tvari se jako sporo razgrađuju, a mogu se zadržati u okolišu i ljudskom tijelu dugi niz godina. Također, uzrokuju zdravstvene probleme uključujući rak, hormonsku neravnotežu i probleme s plodnošću. Posebno se često pojavljuje u proizvodima koji se reklamiraju kao vodootporni ili dugotrajni.

Većina proizvoda u toj studiji koji su sadržavali PFAS-a nisu naveli kemikaliju na naljepnicama svojih sastojaka.

Parabeni

Parabeni su skupina kemikalija koje se često koriste kao konzervansi za šminku i proizvode za njegu kože. Ove kemikalije sprječavaju rast plijesni i bakterija u proizvodima te im produžuje rok trajanja.

FDA tvrdi da su parabeni sigurni za upotrebu u kozmetičkim proizvodima, barem u vrlo malim količinama koje se obično koriste. No istraživanja pokazuju da čak i mala količina parabena može proći kroz kožu i ući u tijelo, što može uzrokovati zdravstvene probleme.

Metilparaben, propilparaben i butilparaben tri su najčešća parabena na koja treba paziti. Mnogi su brendovi počeli nuditi proizvode s oznakom ‘bez parabena’, no to pak može značiti da koriste druge konzervanse, piše Insider.

 

Izvor: 24 sata

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.