Kakvo božićno drvce izabrati – umjetno ili pravo?

Božićna jela, bor, božićno drvce tradicionalno se ukrašavaju tijekom blagdana, a običaj da se u dom unosi svježe zimzeleno bilje korijene vuče iz slavenske mitologije. Okićeno drvce središnje je mjesto svakoga doma tijekom blagdana i obitelj se okuplja oko njega. Naročito se tomu vesele najmanji, ali ni odrasli ne zaostaju u oduševljenju jer ih uređena drvca i sav taj blagdanski šušur stvoren od dekoracija podsjećaju na djetinjstvo i bude nostalgiju. Mnogi svake godine iznova u ovo vrijeme dvoje kakvo drvce odabrati, a odluku je sve teže donijeti jer je ponuda sve veća.

Uz onu osnovnu dilemu – odabrati živo ili umjetno drvce, premišljamo se hoće li naš dnevni boravak, blagovaonicu ili hodnik krasiti bor ili pak jele i smreke koje se kod nas najčešće ukrašavaju te koje će boje biti. Naime, otprije nekoliko sezona u ponudi umjetnih drvaca pojavile su se ružičaste, ljubičaste, bijele i druge nijanse za koje se odlučuje sve veći broj ljudi. Ono što svakako prilikom odabira trebate imati u vidu, osim veličine i specifičnosti prostora u koji ga smještate, jesu prednosti i nedostaci svake vrste drvca. Tako su, primjerice, umjetni borovi ekonomski najisplativiji i s njih ne otpadaju iglice koje stalno morate usisavati.

Noviji modeli umjetnih drvca vrlo su vjerne replike pojedinih vrsta, izgledaju savršeno, a neka čak imitiraju i miris pravog bora. Rezana drvca imaju prekrasan miris i najčešći su, ali i najgori izbor jer drvce nakon blagdana završi na smetlištu, što je vrlo neodgovorno prema okolišu. Usto, osipaju im se iglice – iznimka su jedino jele.

Drvce u tegli ekološki je izbor jer tako, osim što nam drom krasi svježe i atraktivno drvce, čuvamo okoliš i dajemo biljci šansu da nastavi svoj život nakon blagdana. Prije kupnje razmislite imate li ga gdje zasaditi ili pokloniti nekome tko će mu naći mjesta u svome vrtu, okućnici ili vikendici. Najbolja stvar kod umjetnog drvca je ta što ga možete koristiti godinama. Kupite svoje idealno drvce jednom i uvijek ćete znati da ste na sigurnom, a dosadi li vam, samo promijenite ukrase.

Nakon Božića jednostavno ga je spremiti i pohraniti, bez čišćenja i usisavanja dosadnih iglica. Umjetna božićna drvca jako su evoluirala, dolaze u kombinacijama recikliranih materijala, vjerno imitiraju prava, možete kupiti ona s već postavljenim lampicama. Umjetna drvca, u pravilu, dolaze sa stalkom uključenim u cijenu.

 

Izvor: Večernji list

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.