Kako provjeriti imate li plijesni u domu?

Postoji vrlo jednostavan način da provjerite ima li plijesni u vašem domu – a potrebno je samo 30 sekundi.

Otvorite poklopac vodokotlića i provjerite donju stranu. Ako tamo vidite plijesan, to može značiti da imate plijesan negdje u kući koja osigurava spore potrebne za početak rasta nove plijesni u vašem vodokotliću.

Iako bi pomislili da je to mjesto na kojem bi se sigurno skupljala plijesan, to nije točno. Sam poklopac vodokotlića je težak, ali nije hermetički zatvoren, što znači da ne dopušta veliku izmjenu zraka.

Takav mali protok zraka znači da je moguće da spore plijesni pronađu svoj put unutra, ali šanse za to su prilično male. Međutim, kolonizirana plijesan unutar kuće oslobađa veliku količinu spora u zrak – mnogo više nego što bi prirodno plijesni bilo prisutno.

Više spora znači da se šanse za rast plijesni u spremniku povećavaju. Zato povremeno provjeravanje vodokotlića može vas upozoriti na veći problem plijesni u vašem domu. Ako je ima unutra, bilo je dovoljno spora u zraku da oportunistički pronađu put do vašeg vodokotlića.

Vrsta plijesni koja se nalazi u vodokotlićima u potpunosti ovisi o tome koje su vrste plijesni prisutne u vašem domu. Aspergillus ili Penicillium neke su od najčešćih, ali s toliko dosad identificiranih vrsta, bilo koja od njih može biti prisutna.

Takav veliki broj vrsta također znači da plijesan unutar vodokotlića može biti različitih boja, od ružičaste ili smećkaste do crne i zelene, kao i niz tekstura, poput baršunaste ili puderaste.

Zašto je WC tako dobro mjesto za provjeru plijesni?

Da biste shvatili zašto ovaj mali trik funkcionira, morate razumjeti samu plijesan – koja se zapravo sastoji od dvije stvari. Prvo, to je sitna čestica koja se naziva spora plijesni. Kada se spora plijesni unese u vodu, izvor života, ona postaje drugi dio: živi organizam. Ovaj proces je sličan načinu na koji sjemenke postaju biljke.

Plijesan (sada živi organizam) se razmnožava stvaranjem više spora koje se prenose zrakom i traže vodu. Zapamtite, baš kao i sjeme, ove spore nisu živi organizmi sve dok ne pronađu taj izvor vode.

Ovo je važan za razumjeti jer dok govorimo o tome gdje pronaći plijesan u vašem domu, mi tražimo živi organizam. S dosad identificiranih više od sto tisuća vrsta plijesni, spore plijesni prisutne su posvuda. One su unutar vašeg doma, lebde oko vašeg automobila i zalijepljene su za dlaku vašeg psa.

To je neizbježna životna činjenica i dio ekosustava. Spore same po sebi neće uzrokovati problem u vašem domu, osim ako vaš dom ima izvor vode za oportunistički rast.

Zato su čišćenje i pročišćavanje zraka važni kako bi se smanjio broj nakupljenih spora u kući i smanjila mogućnost porasta vlage.

Ako u vodokotliću imate plijesan, to bi mogao biti znak većeg problema s plijesni s izvorom ili izvorima negdje u kući koji proizvode spore. U najmanju ruku, pronalaženje plijesni u vlastitom WC-u je jasan znak da se negdje u domu nalazi plijesan koja otpušta puno spora.

Što učiniti ako u spremniku pronađete plijesan?

Ako pronađete plijesan u vodokotliću, najprije se riješite tog problema pomoću odgovarajućih proizvoda i metoda čišćenja.

Onda je idealno potražiti pomoć inspektora za plijesan koji će detaljno pregledati vaš dom, koristeći različite mjerne tehnike i prikupljajući niz podataka od vrsta plijesni do razine mikotoksina i bakterija.

Sveobuhvatna inspekcija nažalost može biti prilično skupa, ali isplati se dobiti točnu sliku stanja vašeg doma piše MindBodyGreen. Zamislite to kao da idete liječniku i trebate krvnu sliku i druge pretrage za dijagnosticiranje bolesti. Vjerojatno nećete štedjeti na troškovima ako vam pomogne da se bolje osjećate.

 

Izvor:  24sata

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.