Je li zube bolje prati prije ili nakon jutarnje kave?

Stomatolozi raspravljaju kako bi trebala izgledati jutarnja rutina.

Ako i vi, kao većina ljudi, čim otvorite oči morate imati spremnu kavu, možda je vrijeme da razmislite što još treba uključiti u jutarnju rutinu. Bilo da pijete čistu crnu kavu, vruću ili mlaku, sa šećerom ili s mlijekom, jednu biste stvar trebali napraviti prije nego uzmete prvi gutljaj: oprati zube.

Prema riječima Christine Meiners, stomatolozi neprofitne organizacije  CommuniCare Health Centers, trebali biste zube prati prije ispijanja kave, jer ćete upravo tako spriječiti nakupljanje mrlja; ako ih operete, te mrlje se neće imati za što primiti i bit će ih puno manje. Kiselost koja se stvara ispijanjem kave čini caklinu osjetljivijom na bilo kakva oštećenja, ali ako operete zube prije kave, to ćete spriječiti. Meiners navodi kako zube nakon kave ne morate prati ponovno, dovoljno je samo da ih isperete vodom. Dodaje i kako pranjem zubi nakon ispijanja kave samo utrljavate kiselost u zube što može samo uzrokovati štetu u vaše zube učiniti osjetljivijima.

Ako ovu napomenu zaboravite i operete zube nakon prve kave, neće se ništa pretjerano promijeniti kada je u pitanju zdravlje zubi, ali svakako to ne biste trebali ponavljati jer će se pretvoriti u kronično stanje gdje će doći do jakog oštećenja zubne cakline.

Za one koji jednostavno ne mogu zamisliti da ne peru zube nakon prve kave, stručnjaci savjetuju da pričekate barem 30 minuta prije nego četkicu uzmete u ruke.

Inače, pranje zubi četkicom, čišćenje koncem ili ispiranje vodicom, pa čak i korištenje žvakaćih guma, može služiti kao osvježenje usne šupljine, ali liječnici savjetuju da koristite one bez šećera kako bi se stimulira proizvodnja sline, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne šupljine.

Jeste li sigurni da znate kako se zubi pravilno peru?

Dobra četkica treba imati što više vlakana koja nikako ne smiju biti tvrda da ne bi slučajno uzrokovala nastajanje povlačenje desni i abrazija u području zubnih vratova. Kad već imamo dobru četkicu, važno je znati pravilno ju koristiti. Postoji nekoliko tehnika pranja zubi, od kojih se preferira kružna, doduše uz male modifikacije. Važno je da pranje zubi obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu plohu tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na aksijalnu osovinu zuba tako da pola niti pokriva zub, a druga polovica zubno meso.

Kružnim pokretima polako pređite sve zubne plohe gornje i donje čeljusti. Kao što odvojite vremena za oprati kosu ruke i slično, jako je važno odvojiti malo vremena pred ogledalom u kupaonici i za zube. Jako je važno da zube perete u stojećem položaju i da se pri tome gledate i pratite što radite. Naravno, zapamtite da jači pritisak ne znači bolje oprani zubi. I ne samo to, bar jednom si dajte truda, uzmite sat i mjerite koliko traju tri minute kad se peru zubi. To je najbolji način da se uvjerite da vaše pranje ne traje toliko. No najsigurnija provjera kako smo oprali zube je naš jezik. Pređite jezikom sve plohe zubi i provjerite da li ste to zaista dobro napravili. Ako su sve besprijekorno glatke i bez naslaga možete biti sigurni da ste uklonili ostatke hrane i već formiranog  plaka.

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.