Evo što se događa s tijelom kada konzumirate smrznutu hranu

Većina ljudi u zamrzivaču ima neku hranu jer je smrznuta hrana vrlo praktična. Samo je stavite u mikrovalnu ili u pećnicu, možda brzinski prepržite i spremna je za jelo.

Iako ima jako puno smrznute hrane koja je zdrava, jako puno nje sadrži masti, šećere i visoke razine natrija. Znate li što se s vašim tijelom događa kad prestanete jesti smrznutu hranu?

1. Možete smanjiti krvni tlak

Prema CDC-ju, gotovo polovica odraslih Amerikanaca ima visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, ali samo ga jedan od četvero drži pod kontrolom. Američko udruženje za srce kaže da je jedan od načina za snižavanje krvnog tlaka smanjenje unosa natrija, a odustajanje od smrznute hrane može vam pomoći upravo u tome.

Prema studiji American Journal of Clinical Nutrition, prosječni smrznuti obrok sadrži 935 miligrama natrija ili 40% dnevno preporučenog unosa. Dakle, odlučite li prekrižiti gotovu smrznutu hranu, mogli biste, među ostalim, pomoći kontrolirati krvni tlak, piše Eat This.

2. Možete smanjiti teret na svoje srce

Ako je smrznuta pizza glavna stvar u vašem zamrzivaču, riskirate zdravlje svoga srca. Ova hrana puna sira bogata je i zasićenim mastima i natrijem, koji se nalazi salamama i kobasicama te u tijestu, gdje se koristi kao konzervans, a utječe na povišenje krvnog tlaka. Prestanete li jesti smrznutu hranu, smanjit ćete unos ovih tvari, a vaše će vam srce biti zahvalno.

3. Možete se udebljati

Ako je smrznuta hrana glavna okosnica vaše prehrane i ako je se iznenada odreknete, mogli biste se udebljati. Razmislite što bi mogla biti zamjena: hrana iz dostave. Iako je jednako nezdrava kao i smrznuta hrana, hrana iz dostave obično ima puno više kalorija od smrznute hrane koju biste kupili u trgovini.

Zapravo, prosječna narudžba brze hrane sadrži 836 kalorija, dok kombinirani obrok sadrži nevjerojatnih 1.193 kalorija. S druge strane, prosječni smrznuti obrok sadrži između 200 i 400 kalorija. Dakle, gotovo udvostručujete broj kalorija ovom zamjenom, što može dovesti do debljanja ako to redovito radite.

4. Možete izgubiti kilograme

Ako ste jeli smrznute obroke za večeru i iznenada ih se odlučite odreći, a umjesto njih ne jedete ništa drugo, vrlo lako biste mogli smršavjeti. Prema nedavnom istraživanju javnog zdravstva o prehrani, ako preskočite obrok, dnevni unos kalorija možete smanjiti negdje između 252 kalorije (doručak) i 350 kalorija (večera).

Iako vam ovo može pomoći u mršavljenju, imajte na umu da to ipak košta. Istraživači su također otkrili i da će se smanjiti kvaliteta vaše prehrane. Ako se odričete smrznutih obroka, razmislite o tome da druga dva obroka budu uravnotežena kako biste nadoknadili izgubljene hranjive sastojke.

5. Možda jedete manje zdrave hrane

Iako često zamrznuta, smrznuta jela i dalje mogu biti kvalitetni obroci. Osim toga, kad gladujete i želite nešto prigristi, smrznuta jela mogu biti dobar izvor proteina i povrća koje inače ne biste jeli – pogotovo ako kao alternativu uzmete vrećicu čipsa.

To podržava i američka Akademija za nutricionizam i dijetetiku koja napominje da “smrznuta hrana može biti prikladan i pristupačan način za uvrštavanje zdrave hrane iz svake skupine hrane, uključujući cjelovite žitarice, voće, povrće, proteine ​​i mliječne proizvode”.

 

Izvor: N1

Foto: snimka zaslona

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.