Četiri najveće grešake koje pravimo dok kuhamo kavu kod kuće

Bez obzira na to gdje vaše vještine leže u spektru pripreme kave, vjerojatno postoji nekoliko koraka u procesu koji ostavljaju prostora za poboljšanja.

Evo najvećih grešaka koje pravite dok kuhate kavu kod kuće, plus kako ih popraviti, kako piše Real Simple.

Količina zrna ne odgovara stilu kuhanja

Različiti stilovi kuhanja zahtijevaju različite veličine mljevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kave veća ako je finije mljevena. Korištenje finije mljevenih zrna također povećava vrijeme potrebno za prolazak vode kroz talog kave, što povećava vrijeme tijekom kojeg su voda i talog u kontaktu.

Sve se to prevodi u ovo opće pravilo: Metode kuhanja s kraćim vremenom kontakta zahtijevaju finije mljevena zrna kave, one s duljim vremenom kontakta zahtijevaju grublje mljevena zrna.

Korištenje vode iz slavine

Lako je zaboraviti da je kava približno 98 posto vode.

Nanošenje odgovarajuće kemije vode promijenit će kvalitetu vaše kave, a idealna je uporaba filtrirane vode.

Kuhate na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode je izuzetno važna. Tijekom kuhanja treba biti između 90° C i 95° C.

Korištenje termometra najjednostavniji je način da provjerite je li voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuhati i ostavite da stoji oko 30 sekundi prije kuhanja.

Ne mjerite svoju kavu

Ljudi često dodaju previše kave da bi bla jačeg okusa, ali ako koristite previše, riskirate da dobijete kisele okuse. Osim toga, unatoč onome što mislite, više kave neće napraviti jaču šalicu kave.

Postoji samo toliko kofeina koji možete izvući iz zrna prije nego uništite okus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i omjera vode i kave. Zlatno pravilo je 2 žlice kave na 170 mililitara vode.

 

Izvor: Večernji list

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.